Lomma full av planker?

KONTANTER: Glenn på handletur.
En venn av meg fortalte at han for en stund tilbake hadde hatt ansvaret for undervisningen på søndagsskolen, og fått i oppgave å illustrere historien om "Jesus og den rike mannen". Jesus ber ham om å selge alt han eier og gi pengene til de fattige - så kunne han komme og følge ham. Men den rike mannen gikk bedrøvet bort, som vi vet - fordi han var svært rik. Så faller de berømte ordene: "Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i himlenes rike."

Vel. Hvordan illustrere slikt for et barn? Enn for ti barn? Eller tjue?

Min venn tok da med seg en planke på søndagsskolen, og forsøkte å gå gjennom en dør mens han bar planken. Det var komplett umulig. (Ingen har fortalt ham at han kanskje bare kunne ha båret planken på langs ut gjennom døra, men vi lar det ligge).
Gjentatte forsøk på å løpe gjennom døra med planken på tvers førte til slutt til - antagelig i stor iver over å formidle budskapet - at planken brakk i to, og en bordbit fløy gjennom lufta og havnet i en barnevogn.
Et par av ungene begynte visst også å gråte over alt bråket.

Ja, kjærligheten til penger er roten til alt ondt.
Men hva om planker hadde vært betalingsmiddelet vårt?
La oss si at en meter med panelbord er en hundrings, og to meter er 200 kroner. Og jo edlere treverk, desto større verdi.

Far på vei til butikken med hengeren full av furuplanker. Hvert tre har sin egen dna-profil og unike utseende, så man kunne raskt ha scannet en planke for å avdekke om det var en stjålet planke, eller en forfalskning (sammenpresset tremasse laget i plankepresse). IKEA-fabrikkene ville kanskje blitt havn for slike falskmyntnere?

Ut på byen? Fire meter eikeplank på skulderen. Tenk deg stablene med trevirke på utesteder: "Gidder du å passe på plankehaugene våre mens vi danser?"

Gamle mennesker ville nok ikke ha turt å sette plankene sine i banken (Kanskje Maxbo-banken ville ha sett dagens lys) - og heller hatt dem hjemme. Spikret som kledning på huset, med de dyreste plankene på veggen i stua.
Tyver og bankranerne hadde igjen fått bruk for brekkjernet. Og hammer, spikeruttager - og tømmerbil. Jeg synes jeg ser avisoppslagene:

"Ranerne etterlot seg en utbrent tømmerbil, og har antagelig flyktet med traktor og henger gjennom skogen, melder VG."

"HAMAR(NTB): En bankfunksjonær døde i ettermiddag på operasjonsbordet etter massiv innsats av legepersonell. Livet sto ikke til å redde. Han døde i 16-tiden av de alvorlige hodeskadene han pådro seg da han ved et uhell fikk 500 kroner i hodet."

Kanskje eikenøtter hadde blitt anvendt i spilleautomater? Da ville i så fall kanskje eikenøttsymbolet ha blitt erstattet av en ... mynt?


En takk til Subcreator for
msn-utvikling av teorien
om planker som valuta.

Kommentarer

SubCreator sa…
Søndagskolelæreren var meg, og det var 32 barn til stede.
Og barnevogna var plassert like under døra. Og planken var tynn. :)
Men morsomt var det.

Apropos å gå sidelengs: Jeg hadde i grunn tenkt å gå inn en dør som førte til et kott, slik at jeg ikke kom inn på den måten heller. Men den døra var blokkert av en kaffedrikkende søndagsskolebarnefar (nytt ord?).

Finner du min kommentar usigelig kjedelig? Da må du sjekke bloggen min :) http://subcreator.blogspot.com

Populære innlegg