Lompent

I CD-spilleren akkurat nå: Støv

Eksempel på TOO MUCH.Dette har jeg tenkt grundig over.

Lenge.

De som er ansatt på bensinstasjoner bør følge nøye med. For dette handler om jobben deres.


Når jeg bestiller en grillpølse med brød og lompe, og gjerne også potetsalat og annet digg på, er det tusen måter å servere dette feil på:

  1. Du kan legge lompa oppi brødet, og så pølse oppi lompa igjen. (Hvem i all verden vil spise det slik?)
  2. Du kan brette opp brødet så mye at det sprekker opp under, og i visse tilfeller deles det helt. (Hva er det som får folk til å legge frem slike pølsebrød og tro vi er fornøyde kunder?)
  3. Du kan gi meg en lompe som er så tørr at den sprekker. (Tips: Gi meg en ny lompe, og husk at lomper er ferskvare - de må ALDRI fryses og tines opp igjen.
  4. Du kan kline på så mye potetsalat at det er umulig å ha på ketchup og sennep etterpå.
  5. Du kan, etter å ha lagt på potetsalat, dæshe lompa rett oppå. Men hallo, jeg skal jo ha ketchup og sennep på etterpå, skal jeg stå med en klissete lompe i den ene hånda, da?
  6. Du kan ha potetsalat oppi brødet først, og så legge pølsa på toppen. (Hallo igjen, da vipper du jo hele pølsa ut og opp når du skal spise dette etterpå.)
  7. Du kan varme pølsebrødet så lenge i smørbrødgrillen at det blir mer som pølsepapir i stedet.
  8. Du kan gi meg en halvvarm pølse. Fysj, finnes det egentlig noe verre?
  9. Er pølsepapiret slik laget at det er bøyd opp og limt sammen i den ene enden, så ikke legg den lukkede enden mot meg. Hvordan skal jeg da se slik at jeg kan ha på ketchup og sennep? (Denne grove feilen kombineres gjerne med de åtte ovenstående)
  10. Du tar på lompa med bensinhender, eller klyper hull i lompa med pølseklype av metall. (Bruk tre, og bare tenk hvor irriterende det er når ketchup tyter opp gjennom et hull i lompa.)

Ok. Her er det korrekte: Pølsepapir først. Gjenlimt ende mot deg. Først lompe, fersk, ikke opptint. Dernest brødet, brettet forsiktig opp. Så pølse, ikke halvvarm. Potetsalat på den ene siden, slik at det blir plass til ketchup og sennep. Dermed kan jeg selv påføre ketchup og sennep, og deretter ta lompa og legge den over hele kreasjonen, og stramme til med fingrene på hver side mens jeg spiser.
Slik unngår jeg at noe faller av eller renner ut.

Tusen takk.
Kanskje vi snart sees igjen. Men jeg veit ikke helt.

Kommentarer

Altså, potetsalat er djevelens verk. Og brød og lompe hører sammen like godt som poteter og spaghetti. Det er en hån mot en god lompe å la den bedøves av alt for mye oppblåst hvetemel!

Men, men. Det finnes barbarer over alt. Kanskje til og med i pølsekøen på bensinstasjonene ...
Joda joda, noen gode poenger har du jo, men mange av de tilfellene skal jo ikke forekomme. Men hvis du ber om en "grillpølse med brød og lompe" ville det jo vært naturlig å ta de i den rekkefølgen, men selvfølgelig vet man at pølska skal oppi brødet eller lompa. Kanskje skal man begynne å be om "pølse i brød" eller "pølse i lompe". Eller vil man ha det på en tallerken med potetsalat ved siden av? Flere kunder spiser faktisk pølsa med lompa imellom brødet og pølsa. Jeg vet, for etter en kort stund i "bransjen" begynte jeg å spørre hvordan kunden ville ha det.

Pølsebrødene skal varmes; varmen gjør dem mer bøyelige og tøyelige så de ikke skal knekke på undersiden, også smaker det bedre. Hvis du får en pølse med knekt brød, be om en ny en. Hvis ikke kunden er fornøyd, vil vedkommende neppe komme tilbake; kunden er tapt og således pengene. Får du en tørr lompe, gjør akkurat det samme. Er pølsa halvvarm, gjør det samme. Hvis du ser den ansatte kjøre på med potetsalaten må du gjerne si ifra at du ikke ønsker så mye. Den ansatte vet ikke hvor mye du vil ha om ikke du sier ifra. Riktignok skal man kun legge på 50g med potet-/rekesalat på pølsene. (Dette gjaldt for Leiv Vidar pølser om det ikke gjør det ennå.) Men mange kunder tar på seg et slesk smil og sier "jassåfåpålittekstra er du snill". "Ja, da slår jeg inn seks kroner ekstra for dobbel porsjon" er noe jeg jeg aldri torde å si. Mest sannsynlig ønsker den ansatte å gi kunden mest for pengene - fornøyd kunde - og bryr seg heller lite om hva sjefen betaler for salaten i innkjøp. Det finnes ingen korrekt måte å lage en pølse på. "Potetsalat på den ene siden." Er det langsiden du mener? Eller skal man dytte alt på ene enden?

Det finnes nesten like mange korrekte måter å lage pølse på som det finnes kunder. Jeg lister opp et fåtall: grill i brød, pølse i lompe ("hva slags pølse?"), dobbel wiener i brød (som kan bety en wiener i hvert sitt brød eller to wiener i samme, og det er forskjell på stort og lite brød), baconpølse i brød og lompe med rekesalat i bunnen, wienerpølse kun i papir, kald wiener kun i papir, uansett pølse som ikke trenger å være varm en gang (gjelder mest fulle folk), wiener i brød og lompe med rå løk og rekesalat (der lompa skal underst og løken være over rekesalaten), etc. Skulle du være uheldig å få lompa over potetsalaten din, skal det ikke være noen problem og holde den i klemme mellom fingrene og pølsebrødet ditt. Du trenger ikke å røre borti den klissete salaten.

Og hvis du noen gang ser at pølsemannen tar borti brødet eller pølsa di med bensinhendene sine, så klag! Men du kan også tenke på bakteriene på alle de dørhåndtakene du har måttet rørt borti i løpet av dagen. Riktignok har ikke rutinene blitt fulgt på bensinstasjonen. Jeg ble iallfall lært opp til å kaste de brødene jeg kom borti med fingrene, men jeg så flere ganger at sjefen ikke gjorde det samme. Uansett, det finnes vel bedre ting å spise enn pølser, men håper det smaker!

Takk for meg.

Populære innlegg